6936739597 [email protected]

Προστασία προσωπικών δεδομένων για επαγγελματίες χρήστες

—–Στην Ευρώπη η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Οι ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες μας προστατεύουν από τις εξωτερικές παρεμβάσεις καθώς θεωρούνται παράνομες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οχλήσεων που προκύπτουν από τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

—–Ως επαγγελματίας χειριστής ή πελάτης υπηρεσιών μη επανδρωμένου αεροσκάφους, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι απαιτήσεις προστασίας των δεδομένων ενδέχεται να σας αφορούν ακόμη και αν δεν συλλέγετε προσωπικά δεδομένα εκ προθέσεως. Οι εφαρμογές μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρουσιάζουν υψηλή πιθανότητα ακούσιας συλλογής ή και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Θα πρέπει να αξιολογήσετε προσεκτικά αυτήν την πιθανότητα όσον αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες πριν από την έναρξή τους. Κάθε χρήση drone που περιλαμβάνει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων πρέπει να συμμορφώνεται με νομικές υποχρεώσεις και περιορισμούς.

—–Στην Ευρώπη, η συλλογή, η αποθήκευση και κάθε άλλο είδος επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων πλαισιώνεται από έναν συγκεκριμένο νόμο. Η οδηγία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και οι εθνικές νομοθεσίες περί προστασίας δεδομένων (που σύντομα θα αντικατασταθούν από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ) καθορίζουν τις διάφορες απαιτήσεις για τη συλλογή, την επεξεργασία και την αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων.

—–Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα; Ο όρος «προσωπικά δεδομένα» αποτελεί μια πολύ ευρεία έννοια που καλύπτει κάθε είδους πληροφορία που σχετίζεται µε πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή µπορεί να εξακριβωθεί. Άρα, οποιαδήποτε χρήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που πραγματοποιεί λήψη φωτογραφιών οι οποίες ταυτοποιούν ένα φυσικό πρόσωπο, υπόκειται στη νομοθεσία πέρι προστασίας των δεδομένων. Το ίδιο ισχύει και αν το drone συλλέγει οποιοδήποτε τύπο δεδομένων (όπως τοποθεσία, προσόψεις σπιτιών, αριθμό τηλεφώνου, πινακίδα κυκλοφορίας οχήματος, υπέρυθρες φωτογραφίες κλπ.) που μπορούν να σχετιστούν με ένα φυσικό πρόσωπο.
—–Ποιές αρχές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη συλλογή προσωπικών δεδομένων; Οι κανόνες προστασίας των δεδομένων καθιερώνουν διάφορες βασικές αρχές με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνεστε, όπως το δικαίωμα της συναίνεσης (τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να συναινούν με τη συλλογή των δεδομένων τους), της πρόσβασης (τα άτομα διατηρούν τον έλεγχο των πληροφοριών που συλλέγονται) και της αντίρρησης. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο ελαχιστοποίησης των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται.

—–Κάθε πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα συλλέχθηκαν παράνομα, έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ή να υποβάλει καταγγελία στην αρχή προστασίας δεδομένων της χώρας του.

—–Για περισσότερα σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχετε εάν παραβιάσετε την ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα κατά την επαγγελματική σας δραστηριότητα, ανατρέξτε τις παρακάτω πηγές:

 

Greece National Information Sources

Πηγή: http://dronerules.eu