6936739597 [email protected]

Ασφάλιση και ευθύνη για ερασιτέχνες χρήστες

 

—–Στην Ευρώπη, κάθε ιπτάμενη μηχανή θεωρείται από τον νόμο αεροσκάφος και σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

—-Υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης για ερασιτεχνική χρήση, με βάση τον εθνικό κανονισμό, έχουν οι εκμεταλλευόμενοι οι οποίοι κατέχουν ΣμηΕΑ με ΜΤΟΜ μεγαλύτερο των 4Kg.

—–Ανεξάρτητα από το βάρος, το μέγεθος και την ταχύτητά του, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημίες σε ανθρώπους και ιδιοκτησίες, όπως:

  • Σωματικές βλάβες, όπως για παράδειγμα σε παιδιά, στα οποία η βλάβη από μία ακούσια επαφή με ένα ΣμηΕΑ είναι σοβαρότερη.
  • Υλικές ζημίες, όπως η συντριβή μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτοκίνητα.

—–Αν συμβεί κάποιο περιστατικό με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, εσείς, ως χειριστής ή ιδιοκτήτης του, πρέπει να δώσετε τα στοιχεία σας στο τραυματισμένο άτομο και στις αρχές. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να καταβάλετε χρηματική αποζημίωση στο θύμα, το ποσό της οποίας μπορεί να διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα.

—–Για να μην θέσετε τον εαυτό σας σε μεγάλο οικονομικό κίνδυνο, σιγουρευτείτε ότι η ασφάλιση του ιδιοκτήτη της κατοικίας σας ή η ιδιωτική σας ασφάλιση αστικής ευθύνης καλύπτει τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Αν όχι, σας συνιστούμε να ζητήσετε από τον ασφαλιστή σας να προσθέσει αυτήν την κάλυψη ή να αγοράσετε μια ορισμένη ασφάλιση για μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, η εν λόγω ασφάλιση είναι υποχρεωτική και πρέπει να διασφαλίζεται πριν από την εκτέλεση της πτήσης.

—–Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διαβάσετε προσεχτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σας (συμπεριλαμβανομένης της γεωγραφικής κάλυψης) και να βεβαιωθείτε ότι συμμορφώνεστε με αυτές κατά τη διάρκεια της πτήσης σας.

Πηγή: http://dronerules.eu